Va spun cinstit ca mi s-a facut pofta de alivenci cu branza, asa cum le facea bunica, asa ca ce mi-am zis, ia sa iau eu frumusel carnetelul cu retete si sa ma apuc de pregatit un desert pe gustul meu. Cine nu stie ce sunt acelea alivenci cu branza, le zic eu: prajitura bunicilor si strabunicilor nostri, facuta din malai! Ai nevoie de un litru de lapte, trei sau maxim 400 de grame de malai fin, putina miere de albine, sase oua, 100 de grame de unt – de preferat de casa, dar azi luam de la market, jumtate de kilogram de smantana si tot atata branza dulce de vaci. Pentru cine vrea ceva mai deosebit, adaugati vanilie si/sau coaja de lamaie.

Alivenci cu branza – retete, sfaturi si idei de prajituri delicioase

Precum ati vazut nu este un desert tocmai ieftin, dar este deosebit de gustos. Deci sa ne apucam de pregatit alivenci cu branza, punem laptele la fiert, adaugam mierea, untul si daca ati ales vanilie si/sau coaja de lamaie. Apoi adaugam cate putin malaiul, exact ca la o mamaliga mai moale. Apoi lasam la racit.

Pentru compozitie amestecam galbenusurile cu branza de vaci si smantana, ca la orice coptura pe car eo facem mai des. Cand compozitia devine omogena o adaugam peste laptele care s-a racit deja. Adaugam si spuan din albusuri, amestecam bine si gata. Apoi punem intr-o tava si lasam la cuptor. Nu va temeti daca a iesit un pic prea moale, se va intari la cuptor. Dupa cam o ora verificam daca est egata, scoatem din cuptor si lasam la racit. Taiem frumusel portiile si servim la masa acest desert moldovenesc clasic: Alivenci cu branza!

Alivenci cu branza

Alivenci cu branza – retete, sfaturi si idei de prajituri