Primul lucru cand ajungi sa ai un loc de munca in Germania este sa-ti gasesti un domiciliu stabil, adica mai pe scurt sa-ti faci Anmeldung. Pe romaneste iti faci resedinta, adica te inregistrezi oficial la primaria din orasul unde vei locui. Da, asa este – partea mai grea este sa gasesti unde sa locuiesti, adica sa inchiriezi pe termen lung o garsoniera, apartament sau camera. Legea da termene scurte pentru a semna Anmeldeformular, formularul de inregistrare si al depune, dar evident ca nu este o urgenta.

Anmeldung Wohnsitz – stabilirea domiciliului in Germania

Adresa o gasim destul de simplu, cautam pe Google Bürgeramt Stuttgart si gata, sau daca stim codul postal inlocuim orasul cu acest cod si aflam rapid adresa unde trebuie sa mergem sa depunem formularul. Toata operatiunea este foarte scurta, depinde doar de numarul de solicitatnti, iar in orasele mari birourile sunt pe litere. In general singurele acte necesare sunt actul de identitate a persoanelor ce vor locui in Germania la adresa respectiva ( sot, sotie, copii ), formularul compeltat si rareori contractul de inchiriere. In schimb se cere confirmarea proprietarului, in germana Wohnungsgeberbestätigung.

Desi pare ciudat, in Germania vei primi o foaie de hartie – Meldebestätigung, Anmeldebescheinigung – cu care te prezinti pe unde ai nevoie, la banca ca deschizi contul, la firma de cablu sau internet, etc. Important: cand plecati din Germania mergeti si va scoateti de la evidenta, sa nu va treziti ca aveti neplaceri peste cativa ani, figurand cu domiciliul la vechea adresa – unde evident statul german va trimite instiintarile.

Anmeldung Wohnsitz Germania

Anmeldung Wohnsitz – stabilirea domiciliului in Germania