De mic ma framanta intrebarea asta, de ce se numesc placintele “poale in brau“, adica sunt ridicate ca poalele de la fusta pana la brau? Teoretic sunt placinte moldovenesti, mai stim ca in nord catrinta este ridicata in sus, face un colt asemanator sa zicem asa cu o patrime de placinta, dar nu in patru parti, deci poate ca nu e chiar asa! Umplutura este cu branza de vaci, mai adaugi si doua oua, zahar, stafide, mai pe scurt nu vad legatura cu poale’n brau.

De ce se numesc placinte “poale in brau” si nu placinte si atat?

Oare de ce se numesc placinte poale in brau si nu altfel? Oare aluatul nu este unul clasic? Ne alimentam masa de lucru faina, oua, zer de lapte, drojdie, putin ulei – cam doua linguri – zahar, zahar vanilat si sare. Ne apucam sa facem coca asa cum stim noi, frecam drojdia cu zaharul separat, ca sa se omogenizeze si punem in castronelul cu faiana. O sa iasa niste poale’n brau delicioase va garantez.

Dar tot nu am aflat de unde vine numele, de la modul de impachetare zic toti, dar care sa fie logica? Seamana placinta noastra cu ridicatul poalelor? Cred ca pana la urma este singurul raspuns plauzibil, chiar daca sunt patru colturi ridicate, cred ca asta a avut in cap cel care le-a botezat: intrebat cum sa impachetezi o fi zis – cum ridici coltul catrintei in brau, asa faci si cu aluatul, deci asta e raspunsul prieteni!

Plăcinte "poale în brâu"

De ce se numesc placinte “poale in brau” si nu placinte si atat?