Diferenta licenta Windows 10 OEM si Retail
Pana acum am mers mereu pe varianta unui laptop HP cumparat cu Free DOS si cu licenta Windows cumparata separat, in loc sa optez la Windws preinstalat cu licenta OEM. Acum ghici care e diferenta intre o licenta OEM si una Retail. Ultima poat efi instalata pe orice pc, pe cand OEM inseamna Original Equipment Manufacturer si se vinde impreuna cu un calculator, tu nu trebuie decat sa o activezi pe numele tau.
Diferenta licenta Windows 10 OEM si Retail
Este adevarat ca principalul avantaj al unei licente OEM este ca sunt mai ieftine, dar ai si o mica problema, esti limitat din punct de vedere al modificarilor hardware pe care le poti face la laptopul tau. Cel mai important este sa nu schimbi placa de baza, dar oare poti schimba hard diskul? Evident zic eu ca memoria RAM nu este o problema, insa procesorul si mai ales placa d ebaza nu se pot schimba decat cu pierderea licentei OEM.
Prin urmare exista un risc daca schimbi procesorul, va trebui sa contactezi Microsoft, dar se pare ca ai dreptul la maxim trei upgrade-uri, apoi ai sa cumperi o alta licenta de Windows – si nu-s chiar ieftine! Din catre stiu eu, poti inlocui fara probleme HDD-ul, RAM-ul sau DVD-ul. Licenta Retail este de doua feluri, FPP – adica cea cu cutie si cu tot setul de instructiuni, etc. si mai este o varianta, pentru cei care au lucrat sa zicem asa, pe sub mana si acum vor sa intre in randul celor licentiati – GGK. Cam asa stau treburile cu licentele de Windows, nu e chiar o nimica toata, te poate costa mai mult decat face!
UpDate: azi am primit raspunsul direct de la Microsoft: Daca nu schimbi placa de baza si pui doar un SSD nou, licenta se pastreaza! Ce trebuie sa faci: sa iei de pe site-ul Microsoft exact Windows-ul care era inainte pe PC, apoi il activezi cu Key-ul pe care il stii deja – ar trebui sa fie lipita licenta pe PC [ laptop ]! Daca nu, te invat eu cum sa faci sa o afli.