Nu sunt adeptul zvonurilor alarmante si nici al stirilor de senzatie, totusi o discutie cu unul din prietenii mei m-a pus pe ganduri. Pe cand stateam cu el de vorba la un pahar de bere, intram pe FaceBook si desi prietenul avea un cont pe un nume fictiv, ii pare o sugestie de prietenie – un cunoscut din alt oras, cu care a discutat doar pe telefon. Deci ce concluzie tragem de aici? Ca cei de la FaceBook au acces la numerele de telefon din agenda, le compara cu cei inscrisi pe site-ul de socializare si daca gasesc ceva ce se potriveste, iti sugereaza prietenia?

Oare stie FaceBook cu cine vorbesc la telefon?

Cred ca ati dat ok de sute de ori cand ai fost intrebat de un smartphone: accepti cutare si cutare de la aplicatia cutare! Asta faci de fapt, ii dai accesul la datele tale personale, inclusiv numerele de telefon din agenda. Ma intreb insa daca chiar conteaza ca dai acceptul sau e doar o intrebare formala? Iau doua variante ipotetice: prietenul si-a inscris telefonul pe FaceBook – am sa discut despre acest abuz facut de Mark Zuckerberg, dar cu alta ocazie. Deci este clar ca atunci cand se conecteaza pe FaceBook cu telefonul mobil, site-ul ii citeste agenda de telefon. Acum nu e clar daca gaseste asociat contul tau cu numarul de telefon, cert este ca eu unul l-as da in judecata. Folosirea datelor personale fara acordul tau este interzisa, mai ales daca nu le dai in mod explicit.

Adica degeaba ii spui unui “analfabet” ca vei avea acces la – apoi urmeaza niste chesti ipe care nu le intelegi, ii mai zici ca nu te va afecta cu nimic si astfel ai acordul persoanei. Scuzati termenul de analfabet, se refera de fapt la faptul ca nu pricepi nimic din termenii astia sofisticati prin care ei te informeaza ca o sa-ti ia ceva, dar nu stii ce.

FaceBook te spioneaza

Oare stie FaceBook cu cine vorbesc la telefon?