Am mai scris in ultimile zile despre pasaportul simplu temporar si actele necesare pentru obtinerea lui, iar azi mai linistit un pic am inceput sa adun informatiile oferite de autoritatile romane. Aici gasiti cate ceva, iar eu am sa spicuiesc doar ceea ce cred eu ca este relevant pentru cei ce au ramas fara niciun act pentru ca au fost furate sau le-au pierdut.

Pasaport simplu temporar – acte necesare

  1. pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic;
  2. pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat.

Mai pe scurt, din textele subliniate cu rosu se intelege clar ca daca nu ai timp, sau esti in situatia de a reglementa sederea in alt stat poti solicita si obtine pasaportul simplu temporar. Pe acelasi site oficial scrie negru pe alb ca poti depune in loc de CI si Cartea de identitate provizorie, nimeni nu-ti explica acest lucru! Iata mai jos alte informatii clarificatoare si pe care functionarii platiti de noi sa le stie, nu le stiu sau nu le comunica in mod voit:

Cartea de identitate provizorie este actul de identitate, care se eliberează cetăţeanului român, (….)  în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România.

In mod evident un roman cu domiciliul in strainatate, care a fost furat si a ramas fara niciun act, a revenit in Romania temporar, pentru asi face alte acte – cum este situati adin ziua de azi, cand la consulate si ambasade sunt probleme tehnice si nu elibereaza de mai bine de trei saptamani pasapoarte temporare! O spun chiar cei de la evidenta populatie aici! Veti plati 1 leu pentru CI provizorie si timbru fiscal de 5 lei! In plus trebuie sa aveti la voi Cetificatul de nastere in original! Aceste informatii trebuiau sa fie pe site-urile consulatelor si ambasadelor Romaniei, nu sa le cauti tu pe internet, mai ales ca fiecare judet are o alta prezentare pe internet!

In concluzie, daca obtii temporar CI provizoriu in cinci zile – fata de 12 zile un CI normal, poti in aceiasi zi sa faci pasaportul simplt temporat si in maxin sase zile sa-ti rezolvi problema, sa te intorci in tara de unde vii, nu sa astepti 15 zile ( pentru ca acum pe 1 mai va fi liber ), apoi inca 30 de zile pentru pasaport simplu si intr0un final dupa doua luni de stat pe strada sa poti merge acasa ( in strainatate )! Asta se apropie putin de libera circulatie, pe cand varianta oficiala e un fel de bataie de joc!

pasaport romanesc temporar

Pasaport simplu temporar – acte necesare