SRL versus PFA conform noului cod fiscal 2015 ( 2016)

Atunci cand doresti sa incepi o afacere esti pus in situatia de a alege intre doua forme de organizare: PFA  (Persoana fizica autorizata) si SRL (Societate cu raspundere limitata). Alegerea se poate face doar in cunostinta de cauza, niciuna dintre cele doua forme neoferind un avantaj major in orice situatie. Vom analiza in continuare trei dintre cele mai importante aspecte care trebuie luate in calcul atunci cand pornim la drum.

Costuri/ usurinta infiintare PFA si SRL

In 2015 taxele de infiinare pentru un PFA sunt de aproximativ 390 de lei, in timp ce pentru a infiinta un SRL mai este nevoie sa cheltuiti minim 200 de lei pentru capitalul social. Totusi nu trebuie sa va sperie acest lucru, dupa ce ati infiintat SRL-ul puteti trece cheltuielile de infiintare in contabilitate si sa va recuperati in acest fel banii investiti initial. Orice informatie legata de infiintarea si taxele aferente se gasesc si pe site-ul oficial al Oficiului National al Registrului Comertului. Daca discutam despre usurinta infiintarii unui SRL sau PFA, mari diferente nu sunt. Una dintre probleme ar putea fi faptul ca in cazul unui PFA sunteti obligat sa demonstrati cu acte ca sunteti calificat sa desfasurati acea activitate, in timp ce la SRL, nu.

Impozite PFA Versus SRL

Legislatia a fost modificata in ultimii ani in asa fel incat micile SRL-uri sa poata plati in loc de 16% impozit pe profit, 3% din venitul inregistrat. Aceasta modificare vine mai ales in favoarea celor ce presteaza servicii, apropiind oarecum impozitele de cele ale unui PFA. La sfarsit de an, daca doresti sa retragi profitul din SRL vei mai plati 16% impozit pe dividende. Deci in cazul microintreprinderilor ce pot plati doar 3% din venit (in cazul in care venitul anual nu depaseste echivalentul a 65.000 de euro), avantajul la impozitare ar di de partea SRL-ului. Avantajul unui PFA este ca poti beneficia de toate sumele incasate, in timp ce la un SRL vei lua fie salariu fie dividende la sfarsit de an.

Cheltuilelile cu salariile: in ambele situatii, fie ca ai un PFA sau un SRL, daca doresti sa fii salariat va trebui sa platesti anumite taxe, in mare parte asemanatoare. In cazul PFA asa cum am zis mai sus, 16% impozitul pe venit, 26,3% pentru CAS dar mai putin decat valoarea a 35% din venitul mediu brut din anul respectiv. Pentru anul fiscal 2015 aceasta suma minima este de 222,30 lei. Exista si un maxim, in valoare de 3.175,725 lei.

Urmeaza platile pentru CASS, care in cazul unui PFA sunt de 5,5% din venit, dar nu mai putin decat daca ar fi calculat la venitul minim brut pe economie. In cazul in care SRL-ul a fost creat doar pentru a sustine financiar familia, deci tu esti singurul angajat, va trebui sa platesti 16,5 % pentru CAS, CASS si somaj, iar din partea firmei (SRL-ului), peste 39% pentru CAS, CASS, somaj, concedii medicale, etc.

Incepand de la 1 ianuarie 2016 pentru PFA au intervenit modificari in ceea ce priveste impozitarea, dezavantajati fiind cei care pe langa PFA mai au si alt serviciu de unde primesc in mod legal salariu. Daca in 2015 nu se plateau contruibutii pentru pensie, de la 1 ianuarie 2016 acestea se vor plati chiar daca ai un alt loc de munca unde se platesc deja aceste contributii. Concluzia: cheltuielile cu salariile sunt oarecum echivalente, indiferent ce forma de activitate ne alegem.

Alte avantaje si dezavantaje PFA & SRL

Un mare avantaj al unui PFA este evidenta contabila, care in cazul acestei forme de organizare se poate tine de catre persoana respectiva, in timp ce pentru un SRL este nevoie de un contabil autorizat, care evident costa – in functie de oras si/sau domeniu de activitate salariile difera destul de mult. Cred ca faptul ca pentru un PFA se depun mai putine declaratii la ANF nu poate fi considerat un avantaj, pentru ca de fapt in cazul SRL-ului de acest aspect se ocupa contabilul, iar acest lucrui a fost deja enuntat ca fiind un dezavantaj, deci nu ar trebui sa-l dublam.

Marea diferenta pe care o putem avea in cazul unui PFA este faptul ca putem beneficia legal de profit in fiecare luna, in timp ce la SRL va trebui sa asteptam finalizarea anului si calculul din bilantul anual. Tot ca un avantaj al infiintarii unui PFA consideram ca este si faptul ca desfiintarea se face mult mai usor si este mai putin costisitoare. Marele dezavantaj al unui PFA il reprezinta alegerea domeniului de activitate, puteti alege doar acele coduri CAEN pentru care aveti acte care dovedesc calificarea. In functie de obiectul de activitate, volumului de incasari (venituri) si marimea profitului, puteti trage singuri concluzia care dintre cele doua forme de organizare este mai rentabila pentru voi.