Taxe si impozite PFA ( persoana fizica autorizata)
Deja multa lume se intreaba ce sa faca in Romania azi, cand orice se impoziteaza, se taxeaza si sa ras-impoziteaza! O varianta ar fi sa-ti deschizi un PFA, mai ales daca ai de unde da cei 60 de lei lunar pentru CASS ( asigurarile de sanatate ). Hai sa vedem impreunacam cat te costa azi, in 2016 sa ai un PFA ( Persoana Fizica Autorizata) in Romania. Prima taxa, cotizatia la Casa de Pensii, iar aici sunt avantajati in primul rand cei care nu mai au si alt loc de munca sau sursa de venit!
Taxe si impozite PFA ( persoana fizica autorizata) in 2016
La pensii e o mica bulibaseala, legata de venitul anual, care nu ar trebui sa depaseasca 11.256 lei pe an in 2016, caz in care nu mai trebuie sa depui declaratia 600. Oricum ai de dat 10,5% din venituri pentru contributia pentru pensie. Am inteles ca ar trebui sa optezi pentru 26,3% pentru a avea stagiul complet – adica una n de cotizatie este egal cu un an de vechime, altfel se socoteste o treime, adica platesti tot anul dar de fapt ai vechime patru luni pe an.
Evident ca urmeaza contributia de 5,5% pentru CASS, cu un minim de aproximativ 60 de lei lunar. Mai ramane la final sa platim 16% pe profit sau pe norma de venit. Acum sa vedem ce fac cei care au site-uri si casiga din AdSense, ei ce fac? Am sa fac un mic calcul pentru o suma de 100 de euro lunar, destul de greu de obtinut, dar mai mare decat minimul de 70 cat platesc cei de la Google.
Deci sa presupunem ca incasezi 450 de lei, 60 se duc automat la CASS si ai ramas cu 390 de lei. Daca nu platesti la pensie, mai ai de dat cei 16% pe venit, adica 450 x 0,16 = 72 de lei si ai ramas cu 318 lei lunar! Nu e nici rau si nici bine, dar asta este. Daca vrei si pensie integrala, mai dai 119 lei pe luna si ramai cu 199 de lei, adica mai putin de 50 de euro! Ai facut jumi – juma cu statul si esti perfect in legalitate! Ca fapt divers, ma indoiesc ca ai cum sa-ti deduci cheltuilelile pentru domeniu, daca nu le achizitionezi sa zicem de la firma romaneasca de hosting, care devine astfel o varianta mai buna, chiar daca costa putin mai mult! Cel putin ai toate hartiile la mana si poti tine o evidenta contabila reala!