Stateam azi de vorba cu un prieten “virtual” si am ajuns la o concluzie, sa faci afaceri in Romania e mai greu decat sa faci inconjurul pamantului daca ai o alta cetatenie. Ma gandeam ca mereu vedem la televizor cum marile afaceri au inceput in garaj, cum copii din alte state invata sa faca bani prin munca vanzand limonada. Ei bine, la noi asta este ilegal, deci cum sa ai sansele unuia din America, daca aici esti infractor inainte sa te apuci de treaba?

Antreprenor sau pensionar, ce-i mai usor in Romania?

Am urmarit recent o emisiune pe Discovery Science cu o serie de batrani de peste 85 de ani, toti in plina activitate. Studiile au relevat faptul ca la batranete emiseferele creierului lucreaza impreuna, pentru a suplini pierderea de neuroni. Deci concluzia a fost ca la batranete desi judecam mai lent, suntem mai inventivi. Inca nu e cazul meu, la 62 de ani nu ma consider batran, antreprenoriatul l-am descoperit imediat dupa Revolutie, asa ca eu cred ca e mai suir sa fii pensionar in Romania.

La 37 de ani am devenit antreprenor intr-o Romanie unde totul era la inceput. Evident ca nu aveam banii pe care ii aveau cei care aveau acces la resurse sau detineau sume importante de bani inca de pe vremea “raposatului”, asa ca am luat salariul si banii de concediu si am deschis cu 100.000 un SRL. Am renuntat la un serviciu caldut ca sa devin “inventator”, am pus pe picioare prima telecomanda universala ce mergea inclusiv pe televizoare cu lampi. Ghinionul a fost ca rapid au aparut televizoarele Nei – ieftine si nu mai rea nevoie de “inventia” mea. Tot profitul meu s-a dus la banci, pe dobanzile acelea uriase.

Etapa a 2-a a fost cea de programator, am facut programe de contabilitate si gestiune, ba mai mult – m-am inscris la ASE, ca sa devin contabil autorizat, ajungand sa am acum doua licente, una de IT-ist si alta de contabil ( economist ). Azi sunt un pensionar care se ocupa de 100 de bloguri, incearca sa mai miste ceva intr-o economie din ce in ce mai “anti-omeneasca”!