Din aceasta cantitate de ingrediente se obtin 16 chifle:

– 1 pachet de drojdie uscata (11 g)
– 500-600 de grame de faina (depinde de calitatea fainii)

– 250 ml de lapte

– 4 galbenusuri de oua

– 100 de grame de smantana, unt sau margarina

– 2 pachete de vanilina

– 100 de grame de zahar

– un varf de sare

Pentru uns dupa coasere: 1 galbenua + 2 linguri de frisca (sau lapte)

Se dizolva drojdia in laptele cald, se adauga 1-2 linguri de masa de zahar si 1-2 linguri de faina. Se amesteca si se pune intr-un loc cald timp de aproximativ 15 minute, astfel incat drojdia sa activeze. Apoi se adauga zaharul, galbenusurile, untul moale (sau margarina), vanilina, sarea. Se amesteca. Treptat peste se cerne faina. Aluatul trebuie sa fie moale si sa se ia de pe maini. Se aseaza aluatul intr-un castron uns cu ulei si se pune intr-un loc cald. Nu va grabiti si lasati aluatul sa se ridice bine. Apoi framantati putin aluatul, formati chiflele si le puneti tava unsa bine cu unt. Asezati chiftele la o mica distanta, dar nu lipite una de cealalta. Tava de coacere se pune la cald (chiflele trebuie sa se ridice si sa se uneasca bine lateral). Se ung cu amestecul de galbenus si frisca. Chiflele se coc timp de 20-25 de minute la o temperatura de 200 de grade (si, in general, timpul de coacere depinde de cuptor).
Pofta buna!

chifle cu vanilie

Rețete culinare – chifle cu vanilie