Alfabetul latin in Romania a fost introdus de catre Alexandru Ioan Cuza in anul 1862, unificand astfel modul de scriere in cele doua principate romanesti [ in Muntenia se preda deja alfabetul latin in scoli din 1853 ]. Azi am sa va zic inca o curiozitate legata de marile nume ale poporului roman, anul 1889 a fost unul tragic, pentru ca la 15 iunie s-a stins marele poet Mihai Eminescu iar pe 31 decembrie scriitorul Ion Creanga – cei doi fiind prieteni toata viata.

Cand a fost introdus alfabetul latin in Romania ?

Putini realizaeaza faptul ca atat Mihai Eminescu cat si Ion Creanga au facut parte din generatia ce a trait odata cu Razboiul de independenta, ambii avand sfarsitul in anul 1889. Alfabetul chirilic cu grafie romaneasca – adica cel cu literele si diacriticile romanesti a fost folosit in cele doua tari romanesti de multa vreme, desi in Transilvania inca din anul 1570 apare prima carte de rugaciuni in limba romana cu grafie latina.

Prin urmare nu putem spune ca romani iau scris mereu cu litere latine, mai mult de atat – nu scrierea cu litere chirilice a deosebit muntenii de moldoveni, ci doar domnitorii vremelnici. Prima scriere in limba romana este finalizata la 30 ianuarie 1561 si a fost tiparita la Brasov, este vorba de Tetraevanghelul diaconului Coresi. Desi a tiparit cartea la Brasov, el este originar din Targoviste si a fost diacon ortodox. Dar si mai vechi este Liturghierul lui Macarie din 1508, cu litere chirilice.

Prima tipăritură română cu litere latine este culegerea de Cântece religioase calvine din anul 1560 a episcopului Pavel Tordasi.

Mihai Eminescu

Cand a fost introdus alfabetul latin in Romania ?