Se pare ca genetica dezvaluie cu mai multa exactitate cine suntem noi azi, sau mai corect unde au ajuns genele noastre dar si ale popoarelor care ne inconjoara. Evident ca totul tine de interpretarea rezultatelor, pentru ca de exemplu la romani majoritatea genelor sunt lituaniene si finlandeze, la care se adauga grecii, cipriotii si italienii ( ramura sudica ). Prin urmare poti spune ca fie romanii au ajuns in numar mare in acele zone, fie cei de acolo au migrat in numar mare in zona noastra. Ar mai fi o varianta, la acre putini s-au gandit.

Ce spune genetica despre romani si vecinii lor

O varianta mai credibila ar fi faptul ca tracii se intindeau de la nord la sud, asa cum spuneau vechii greci, iar geneza poporului din daci si roamani pare sa se adevereasca. Evident ca asta arata si faptul ca populatia din zona dintre mare si Tisa, Carpati si Dunare are o continuitate pe parcursul a mii de ani. La fel este si in cazul vecinilor unguri, unde genetica arata ca in campia de la vestul Romaniei avem polonezi si lituanieni ( retineti ca genele sunt comune csi romanilor ), urmati de ciprioti. Daca verifici mai departe harta interactiva descoperi ca teoriile precum ca populatia maghiara originala a disparut de mult, in anul 955 este mai mult decat plauzibila, este si adevarata.

Concluzia care se trage din aceste studii genetice? Chiar daca populatiile sunt astazi amestecate, se vede ca popoarele antice au supravietuit genetic, iar faptul ca o anumita densitate de gene se regaseste pe un anumit areal deschide noi perspective de analiza a istoriei antice. Nu vrem sa ne hazardam cu concluziile, mai ales ca studiul nu este facut pe sute de mii de exemplare ( sa zicem asa celor analizati), dar cu siguranta ca intre popoarele nordice si cele din Romania exista o legatura, ce dateaza de mai bine de 3.000 de ani.

Harta interactiva