Ne place noua sau nu, dar istoria Romaniei este strans legata de cea a Unagriei – de la lupta pentru independenta a Ardealului si pana la luptele medievale de stavilire a invaziei otomane. Romanii au dat Ungariei pe cel mai mare rege al sau, pe Matei Corvin si se pare ca si cel care i-a crestinat, Regele Stefan I al Ungariei era de fapt roman, dar nu despre asta este vorba aici ci despre originea numelui Farcas, care vine evident din maghiara si inseamna lup.

De unde provine numele de Farcaș in Romania

In mod evident numele Farcas este preponderent in Romania, la fel de evident este ca face parte din procesul de maghiarizare al populatiei romanesti din Ardeal. De ce? Pentru ca daca era sa fie un nume unguresc adevarat, il gaseam in mare masura si in Ungaria. Asa ca numele purtat de marele nostru taragostist, Dumitru Farcas  – este dat romanilor de catre unguri, dar oare de ce lup? Sa fie o aluzie la lupoaica si la originea latina a poporului nostru?

Acum ca ai aflat de unde vine numele de Farcas, din limba maghiara si inseamna lup, ai putea sa te intrebi cate persoane se numesc Fekete ( adica Negru ) in Romania si cate in Ungaria. Ei bine numarul lor este de aproape trei ori mai numeros peste Tisa decat la noi in tara, ceea ce dovedeste ca numele era raspandit printre cei mai “colorati” dintre maghiari, Azi evident ca numele s-a pastrat si il gasim la cei ce au trait candva pe teritoriul maghiar.

Dumitru Farcaș

De unde provine numele de Farcaș in Romania