Desi putina lume a auzit de Abatia Cisterciana din Carta, judetul Sibiu – sunt sigur ca dupa ce va afla ca ea poate fi vizitata in drum spre Balea lac, multi vor face un mic popas ca sa o viziteze. Nici eu nu auzisem despre ea, mai mult decat atat, Ministerul Turismului a avut grija ca sa nu informeze turistul despre aceasta minunatie din Evul Mediu. Banuiesc ca nici de ordinul calugaresc careia ii apartine abatia nu ati ajuzit, fiind de fapt o manastire a unui ordin aparut in Franta acum peste o mie de ani.

Abatia Cisterciana din Carta, judetul Sibiu

Nu ati fi crezut ca in Romania, chiar daca vorbim de Ardeal – unde catolicismul este destul de raspandit, exista o abatie cisterciana, nu-i  asa? Mai ales ca in tara noastra au existat doar doua astfe de manastiri, una in judetul Timis si una in judetul Sibiu, la Carta. Din pacate abatia a fost desfiintata de principele Matei Corvin in anul 1474, dar astazi comunitatea evanghelica din localiate foloseste lacasul pentru a fi mai aproape de Dumnezeu.

Anul acesta am fost sa vizitam si noi Abatia Cisterciana din Carta, am fost singurii vizitatori deis eram in plin sezon estival. Am facut poze, am admirat ramasitele gotice ale manastirii si am plecat placut surprinsi de ce am gasit acolo, dar suparati ca statul nu face nimic pentru a populariza lacasul, ba mai mult – paraca ai zice ca-l tine ascuns. Oricum eu va invit sa vizitati si voi manastirea cisterciana de la Carta, nu o sa regretati. Apoi puteti sa va continuati drumul catre Brasov sau Sibiu, sau sa mergeti la cascada de la Balea Lac.

Abatia Cisterciana din Carta

Abatia Cisterciana din Carta, judetul Sibiu