Romanii care au lucrat in tarile din Uniunea Europeana pot beneficia de pensie daca au lucrat in total un minim de ani pe care-i cere tara respectiva, deci stagiul de munca se stabileste cumulat, iar calculul pensiei se face in functie de anii lucrarti in fiecare tara. Deci chiar daca de exemplu in Germania pentru a iesi la pensie ai nevoie de un minim de cinci ani, iar tu ai lucrat doar trei, daca al mai lucrat in Romania sau in oricare alt stat peste doi ani, Germania va trebui sa ia in calcul stagiul d emunca, dar iti va acorda o pensie mai mica, corespunzatoare stagiului, adica doar trei ani. Restul de doi ani se iau in calcul doar pentru a se stabili perioada, pentru ca niciun stat nu mai acorda pensie pentru o perioada asa de scurta.

Calculul pensiei pentru romanii care au lucrat in Uniunea Europeana

Daca insa aveti lucrati in total peste 15 sau 20 de ani, veti putea lua pensie din oricare alt stat, proportional cu perioada lucrata acolo. La fel, dreptul de pensie se poate stabili in functie de varsta si perioada ceruta de fiecare stat in parte. Cel mai important este faptul ca:

Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE.

Calculul pensiei pentru romanii din diaspora – deci cei care au lucrat atat in tara cat si in strainatate se face proportional, adica se calculeaza mai intai cat ati fi primit pensia daca ati fi lucrat doar in tara respectiva, apoi dupa regula de trei simpla, se stabileste cat vi se cuvine pentru perioada efectiv lucrata. Teoretic ca perioada luata in calcul se iau si lunile lucrate in alte state – oficial cu carte de munca – dar nu se poate stabili o pensie daca nu aveti minim un an lucrat oficial si cu plata taxelor si impozitelor in tara respectiva. ( Ca idee, in Germania ar trebui sa cotizezi 45 de ani pentru a primi o pensie integrala!!).

Pensie europeana

Calculul pensiei pentru romanii care au lucrat in Uniunea Europeana