Adeptii moldovenismului si a limbii modovenesti ( versus limba romana ) iau ca punct de sprijin expresia Lingua Moldavica din Istoria Moldovei scrisa de Dimitrie Cantemir. Va reamintesc ca domnitorul roman ( moldovean daca vor unii ) a trait intre 1673 si 1723, deci crezul sau nu este tot una cu istoria. Mai apoi tot el ne spune ca moldovenii provin din daci, deci pana la urma asta ar fi bine de tinut minte, toti romanii sunt urmasii dacilor, iar daca ma intrebati pe mine, limba noastra este daca, nu romana – dar asta e o alta istorie.

Lingua Moldavica sau despre istoria romanilor de la Dimitrie Cantemir citire

Daca azi ne-am numi Dacia si nu Romania, lucru mai firesc daca esti cu adevarat patriot sau nationalist, am discuta altfel despre istorie. De ce? Pentru ca dacii au existat inaintea rusilor, ucrainienilor si chiar a polonezilor. Denumirea de romani si limba romana a fost probabil ceea ce i-a legat pe vechii daci secole la randul, cand au trait in trei tari separate. Deci revenind la Dimitrie Cantemir, el aminteste mereu de daci, de stamosii valahilor, moldovenilor si a ardelenilor. Deci? Conteaza ca in Romania ii zicem limba romana si la Chisinau moldoveneasca? Atata timp cat 90% dintre cei care au un dram de scoala recunosc ca e aceiasi limba?

Sa-l cred pe Eminescu sau pe cel ce interpreteaza scrierile lui Dimitrie Cantemir? La fel de interesant mi se pare ca se insista pe alfabetul chirilic ( inventat de Chiril si Metodiu care nu erau nici pe departe rusi, iar asta se intampla in anii 800! Pe cand alfabetul latin e ceva mai devreme, sa zicem cu exact aia 800 de ani? Ar fi multe de spus, dar cred ca nu are rost, moldovenistii o vor tine pe alor, indiferent de argumentele puse in fata lor!

Harta Moldovei

Lingua Moldavica sau despre istoria romanilor de la Dimitrie Cantemir citire