Am scris de curand despre rolul invatamantului in evolutia societatii de azi, acum cred ca ar trebui sa aprofundam putin notiunile si sa dezvoltam subiectul. Urmarind nivelul de trai din tari precum Suedia, Norvegia, Danemarca sau Finlanda, tari unde invatamantul are un rol de frunte si unde profesorii sunt vazuti mai bine decat multe alte categorii sociale, intorcand apoi privirea spre Romania si la nivelul nistru de trai comparativ cu al tarilor scandinave, cred ca intelegem cu totii ca la noi ceva merge in sensul nedorit.

Societatea moderna si invatamantul din Romania in mileniul 3

InvatamantRezultatele economice ale Romaniei sunt rezultatul unui invatamant de slaba calitate, chiar daca la nivel de varfuri stam inca bine. Ne laudam cu medalii de auri si argint la olimpiadele internationale, dar la Starea Natiei aflam ca mai sunt persoane care cred ca barza aduce copii pe lume. Astazi avem doua alternative, ori ne apucam de afaceri ori ne angajam – iar pentru asta ne trebuie cunostinte aprofundate, daca ne dorim un venit onorabil. Daca pentru prima varianta putem merge pe mana norocului, la a doua – indiferent ca ne angajam in Romania sau in alta parte, trebuie sa fii calificat, dar nu la nivelul de jos al piramidei, ci cat mai spre varful ei.

Stiu ca multi viseaza sa ajunga Vica Blochina, dar locurile sunt limitate, va zic eu! Nici multi de Piturca nu avem, asa ca va zic eu, puneti mana pe carte ca sa nu plangeti mai tarziu. Societatea moderna nu inseamna numai smartphone si televizor HD, mai inseamna si cunostinte avansate in cat mai multe domenii. Viata nu inseamna socializare pe FaceBook, este mult mai mult – dar probabil ca multi vor realiza asta abia cand este prea tarziu.

Imvatamant romanesc

Societatea moderna si invatamantul din Romania in mileniul 3