Fara sa am pretentia ca lamuresc ceva din punct de vedere istoric, am o nelamurire legata de secui si unguri, iar aceasta pleaca de la o scriere ce dateaza din secolul al XIII-lea, deci cu mult inainte ca Transilvania sa fie ce este acum. In Cronicum Hungaricum al istrocului maghiar Simon de Keza scrie negru pe alb: ungurii impreuna cu secuii au cucerit Panonia! Deci parca nu e ca in copilarie cand radeam cu expresii de genul nemtii impreuna cu germanii, nu?

Sunt secuii maghiari sau nu? Cine sunt ei cu adevarat si care este istoria lor!

Vrem sau nu, maghiarii sunt parte a poporului ce traieste azi in Ardeal, iar faptul ca inca avem probleme lingvistice, mai ales in zonele depopulate sau maghiarizate din Harghita si Covasna, se va rezolva daca vom sti ce si cum sa facem. Eu cred ca asa cum in alte zone romanii traiesc in armonie cu alte nationalitati, se poate si in Harghita si Covasna, doar ca inca nu se vrea.

O chestie interesanta, in limba maghiara sunt 2333 de cuvinte de origine romaneasca, cam mult as zice eu pentru un popor de “stapani”. Sunt multe de discutat, momentan discutiile sunt pe internet si nicidecum cu dovezi stiintifice, deci lasa loc de interpretari. Cine poate spune cu certitudine ca exista acele cuvinte, cine poate spune ca e tradus corect fragmentul din Cronicum Hungaricum? Sincer nu cred nici ca dacii au cucerit Europa, dar cred ca Tracii au reusit sa influenteze mult istoria continentului, pe masura ce au fost infranti, ei au ramas liberi doar in Dacia. Asta pana in anul 106, cand stim ce s-a intamplat, apoi avem o pauza pana prin anii 1200 – 1300 e.n.

influente-romanesti-in-ungaria

Sunt secuii maghiari sau nu? Cine sunt ei cu adevarat si care este istoria lor!