Desi istoria Egiptului este mult mai veche decat piramidele, o sa amintesc doar ca prima piramida a fost cea a lui Netjerikhet Djoser si a fost construita in anul  2670 inainte de Hristos, deci acum 4686 ani. Dar ca sa intelegem mai bine cum sta treaba, prima dinastie de faraoni si-a inceput domnia in anul 3150 inaintea erei noastre, deci cu aproximativ 5.200 de ani in urma. Mult mai recenta este istoria Babilonului, care si-a incept existenta abia in anul 1894 î.Hr.

Cele mai vechi civilizatii de pe Terra – Egiptul si Mesopotamia

Iata deci dragi cititori ca desi am vrea noi sa vedem civiliazatia europeana pe primele locuri, se pare ca egiptenii si locuitorii de azi din Siria, Irak si Turcia sunt mult mai vechi, nu cu sute de ani ci cu mii. Ca sa va faceti o idee, prima dinastie din China a fost abia in anul 210 î.Hr. Dar si chinezii au o istorie milenara, pentru ca prima dinastie a domnit in jurul anilor 2200 i.e.n.  De data mai recenta, daca poti spune asa au fost persii, care au avut un imperiu cu 550 de ani i.e.n., Imperiul persan fiind probabil expresia culturii actuale din Iran.

Asa ajungem la prima civilizatie europeana, cea a grecilor. Cine nu a citit despre Pericle si nu a trait in copilarie cu imaginile din Iliada si Odiseea? Sa nu uitam ca Parthenonul a fost consgtruit intre anii 480 si 479 î.Hr.

Nu o sa inchei fara a pomeni de sumerieni, cei care au inventat scrierea cuneiforma, caci ar fi injust. Evident ca ei sunt legati de ceea ce am scris la inceput si anume de civilzatia din Mesopotamia. Cam asta ar fi o scurta trecere in revista a civilizatiilor din partea aceasta a oceanul Atlantic, in America avem cele trei civilizatii mai cunoscute ( caci mai sunt desigur si altele ), Incasii, civilizatia Maya si Aztecii. O sa spun doar cateva cuvinte despre ele, pentru a le oferi locul cuvenit in istoria omenirii.

Am sa incep cu civilizatia Maya, disparuta se pare din cauza evenimentelor climatice, perioada lor de existenta fiind relativ scurta, intre anii 300 si 900 e.n. Imperiul Inca este si el de data mult mai recenta, anii 1438 – 1533 era noastra. Iar la final Aztecii, cei pe care i-au nimicit europenii. Pentru noi sunt acei locuitori din America Centrala care au construit piramidele.

Istoria lumii antice

Cele mai vechi civilizatii de pe Terra – Egiptul si Mesopotamia