De multe ori am fost intrebati cate animale sunt intr-un septel, probabil pentru ca suntem tentati sa spunem sapte, desi cuvantul provine din limba francreza, cheptel. Prin urmare nu are legatura cu limba romana, nici cu cifra sapte. De fapt septel se poate usor inlocui cu cireada, desi are un sens mai amplu, reprezentand totalitatea animalelor domestice dintr-o gospodarie. Mai mult, putem folosi cuvantul si cand ne referim la toate animalele domestice dintr-o specie aflate intr-o tara. Auzeam mai des expresii de genul acesta pe vremea comunismului, cand se mai tinea cont de cate animale avem. Azi este folosit mai rar.

Cate animale sunt intr-un septel

Acum ca am descoperit ca nu sunt sapte animale domestice intr-un septel, putem trece la o analiza mai ampla a subiectului, lasam la o parte animalele si revenim la limba romana. Ce sinonime avem pentru septel? Putem spune capete, cireada sau mai exact am spune efectiv ( aici nu trebuie confundat cu restul sensurilor ), adica efectivul vacilor dintr-o gospodarie poarta numele de septel. In literatura mai gasim si alte sensuri, de exemplu cand vrem sa spunem ca o adunatura de oameni are nivelul IQ scazut, facem o analogie cu turma de vite.

Cam asta am avut azi la lectia de gramatica si literatura, sper ca v-am fost de folos. Stiu ca de multe ori limba romana este inselatoare, dar daca stim de unde provine un cuvant, lesne ne dam seama si de sensul sau. Va mai asteptam pe site si pentru alte lectii de limba romana si mai ales de gramatica.