Una din parjiturile facute de mama mai des era crema de zahar ars, o “cratita” plina pe care o mancam cu deosebita placere. Asa ca azi am decis sa-i fac sotiei o surpriza si sa pregatesc chiar eu o crema de zahar ars, sper sa-i placa si sa nu ma trezesc ca ard cumva ceva prin bucatarie. Sa vedem de ce ingredient e avem nevoie: o oala nu prea inalta – maxim 10 cm si destul de lata ca sa poata cuprinde patru litri de lichid, patru oua, 100 grame de zahar tos, un varf de cutit sare, vanilie sau zahar vanilat, lapte gras ( o jumatate de litru ) si inca o portie de 100 de grame pentru caramel.

Reteta “Crema de zahar ars” sau mai frantuzit “crem brulee”

Acum sa vedem cum se prepara crema de zahar ars: amestecam cele 4 oua cu zaharul vanilia si sarea si mixam pana se face o spuma numai buna, mixam maxim trei minute. Treptat adaugam laptele rece, pana se termina si gata prima etapa de preparare a cremei de zahar ars. Cea mai grea operatiune: zaharul ars, ce trebuie intins pe cratita. Mare atentie caci este periculos. Deci dupa ce am caramelizat zaharul si am reusit sa-l punem pe peretii oalei si evident pe fundul ei, adaugam compozitia.

O varianta mai aparte este sa faceti zaharul ars separat si sa-l turnati in alt vas dupa ce s-a topit. Acum vine secretul: coacem in cuptor la bain marie, adica luam o tava cu apa rece si punem crema de zahar ars in ea. Apoi dam la cuptor maxim 40 de minute. Atentie, nu trebuei sa fiarba apa din tava, deci nu trebuie sa coacem la mai mult de 180 de grade si la maxim 10 minute completati cu apa rece tava. Pofta buna!

Rețetă "Crema de zahar ars"

Rețetă “Crema de zahar ars” sau mai fratuzit “crem brulee”