Rezultatele alegrilor din 2016 arata ca vom avea doar sase partide prezente in noul Parlament, asta daca nu vom avea ceva surprize din diaspora, unde peste 102.000 de romani au votat pana la ora 20:00. Pentru a intra in parlament si a ocupa unul din cele 464 de fotolii de dormit in voie, este necesar sa depasesti pragul de 5% sau de 8% in cazul unei aliante din doua partide. PMP se pare ca este la limita pragului electoral cu 5,2%, in timp ce ALDE a luat cel putim 6%. UDMR ca de obicei a strans 5,4% iar pe primul loc se afla PSD-ul cu 42%.

Cu cine au votat romanii din diaspora in 2016 la parlamentare?

Prezenta la vot in diaspora a fost destul de buna, peste 100 de mii de romani au votat azi pentru cei doi reprezentanti din Senat si patru in Camera Deputatilor. Pana la aceasta ora nu se stie care este rezultatul final, sper ca nu a castigat tot PSD sau PMP. In rest nu prea am probleme, desi daca ma gandesc ca Republica Moldova are orientare pro-Basescu, exista riscul sa-l vad pe Doru Dendiu de la televizor in Parlament.

La ora opt dimineata ase stie deja ca Train Basescu si Eugen Tomac au prins un loc in parlanet, la fel ca si ziaristul sau comentator politic ( ce o fi el ), Robert Turcescu. Independentii au candidat insa nu au avut nicio sansa, nici macar blonda Elena Udrea nu va mai beneficia de imunitate – dovada vie ca romanii inca voteaza partide si nu persoane. In diaspora a castigat PNL-ul, iar pe locul doi a fost PSD-ul, deci la un vot electronic se pare ca fostii comunisti ar pierde puterea, ceea ce nu vom vedea prea curand!

Alegeri 2016

Cu cine au votat romanii din diaspora in 2016 la parlamentare?