Daca esti un publisher serios si ai mai multe site-uri, ar trebui sa iei in considerare ambele variante de monetizare a site-urilor tale, Facebook Instant Article si Google Adsense, evident ca la fiecare din ele ar trebui sa tii cont de sursa traficului tau. In Romania – adica trafic preponderent din Romania – AdSense plateste destul de putin, cam la acelasi nivel ca si FaceBook, deci daca ai o pagina admisa pentru Instant Article si un site acceptat, atunci ai putea monetiza mai bine site-ul.

Facebook Instant Article Vs Google Adsense in Romania

De ce ai sanse sa castigi mai multi bani cu Facebook Instant Article decat cu Google Adsense daca publicul tinta este din Romania? Pentru ca deja pe Search esti in competitie cu alte site-uri ce fac mai bine SEO ca tine, in timp ce pe FaceBok esti tu cel ce generezi trafic prin pagina ta si prin distribuirile facute de tine si de catre cititorii tai. O mica statistica pe un site cu trafic romanesc: afisari 650.00 pe luna, venit 530 Euro, 10.250 de click-uri, deci un CPC mediu de  5 eurocenti cu maxim 12 centri/click.

Din pacate nu am un cont de Instant Articles ca sa pot face o comparatie cu veniturile din AdSense, insa merg pe ce zic cei ce au. In medie pe tarile din Europa eCPM este 8 dolari, deci daca compar cu Germania RPM egal cu 4,5 euro, eu zic ca merita sa folosesti si Facebook Instant Article pentru a genera bani cu site-ul tau. Daca aleg ca tara Romania, RPM la AdSense scade sub un euro. Implementarea Instant Article pe un site cu WordPress este simpla, exista un Plugin care face asta si tu nu ai nicio problema sau bataie de cap. Deci daca ai castiguri mici cu AdSense si/sau nu ai aprobatcont pe site-ul respectiv, foloseste FaceBook pentru a genera bani, merita! Cred ca o sa ma apuc si eu sa aplic cat de curand, pentru ca pana una-alta, traficul din Social Media este mai usor de atras decat cel din cautari organice. Chiar ma gandesc cum ar arata venitul daca as fi prins un public de cateva milioane de vizitatori [ evident ca la fel ar fi si daca era vorba de AdSense! ].

Instant Article Vs Google Adsense

Facebook Instant Article Vs Google Adsense in Romania