Asa cum este frumos si mai ales omeneste, la Memoria zilei sarbatorim nu doar romani celebri, ci si personalitati precum Edson Arantes do Nascimento ( Pelé ), fotbalistul care a incantat cateva gemneratii la rand, incepand cu anul 1952 – probabil ca multi dintre cititorii nostri nici nu se nascusera pe atunci. Pelé s-a nascut in Brazilia, pe data de 23 octombrie 1940 in localitatea Três Corações. Porecla de Perla neagra spune totul despre cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Cred ca cele 77 de goluri inscrise doar pentru nationala Braziliei si sunt suficiente pentru a avea o idee despre cine a fost marele Pelé!

La multi ani Edson Arantes do Nascimento ( Pelé ) – 23 octombrie 1940

Daca la noi in Europa golurile marcate de atacanti se numara pe degete, Pelé  a marcat in cariera sa 1281 de goluri! Un numar impresionant, greu de egalat si de depasit intr-o cariera de fotbalist. Drept recomplensa a ajuns in  Guinness World Records, loc mai putin accesibil pentru aceasta categorie de sportivi. Iata ca azi la  varsta de 75 de ani, Pelé este inca activ si implicat in fotbal. Va mai reamintesc ca a jucat si in echipa SUA, cea care a strans marile vedete pentru a promova acest sport pe meleagurile nord americane.

Care fotbalist mai poate spune ca a jucat in echipa nationala la doar 16 ani? Ok, am vazut juniori, dar Pelé ii depasea de mult pe seniori incadin adolescenta. Asa se face ca a participat la trei campionate mondiale, pe care le-a si castigat: in 52, 62 si 70. Deci sa-i uram si noi “La multi ani” si viata lunga!

Pelé

La multi ani Edson Arantes do Nascimento ( Pelé )