Acum sase luni, mai precis prin ianuarie am incercat sa-mi refac pasaportul romanesc la Consulatul Romaniei de la Chisinau. Evident ca nu a mers, desi le-am explicat de 100 de ori – mai multor finctionari – ca ordinea de a obtine documentele este urmatoarea: pasaport romanesc valabil pe cinci ani, apoi pe baza acestuia se obtine permisul de sedere care este valabil fix pe perioada de valabilitate a pasaportului. Nimic, nici macar vechiul permis de sedere, adeverinta de emigrant – ambele cu mentiunea permanent, nu au convins functionarii de la Consulat.

Operatiunea pasaportul a luat sfarsit dupa lupte seculare de doar sase luni

Asa cum am mai spus in cateva randuri, documentul pe baza caruia am perfectat pasaportul romanesc a fost Adeverinta de emigrant, care la Chisinau nu avea nicio valoare [ in capul lor, evident, ei nu considerau ca este un act care dovedeste ca am obtinut dreptul de sedere permanenta, la fel cum nici permisul vechi, expirat – el expira la toti odata cu pasaportul romaesc – pe care scrie permanent, nu dovedeste nimic!]. Cu greu si cu discutii lungi in spate am depus acum doua saptamani actele pentru pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, iar ieri am fost sa-l ridic!

Minune, la ridicare functionara imi zice: buletinul, sa vad ca sunteti dumneavoastra! Pai zic sunt cu domiciliul in strainatate, cum sa am buletin? Iar telefoane, pana la urma a vrut sa vada Adeverinta de emigrant, da – aia pe care o nesocoteau toti, acum la ridicare parea importanta. De ce mai am pasaport biometric, cu amprenta daca pentru legitimare folosesc un carton nesecurizat? A, evident ca mi se inmana un document cu care peste o secunda ma puteam legitima! Culmea birocratiei in tara birocratilor – care apoi cer marire de salarii! Pai poate ca ar trebui sa li se dea dupa IQ, astia care nu pricep limba romana, sa ia 50% – macar pana o invata si iau peste 5 la logica! Acum astept sa ajung la Chisinau si sa-i intreb pe cei de la Consulat, peste cinci ani ma trimiteti iar la Bucuresti? Sau ati prins miscarea si la al treilea pasaport, pot sa-l fac ca orice cetatean la Ambasada sau Consulatul din tara unde locuiesc? A, sa nu uit – sunt nascut in Romania, da in vechiul Regat, Tara Romaneasca, sudul Romaniei!

Consulatul României la Chișinău

Operațiunea pașaportul a luat sfârșit după lupte seculare de doar sase luni