Nu stiu cum am reusit de doua ori intr-un an sa raman fara documente, inclusiv pasaportul romanesc cu domiciliul in strainatate, dar acum trebui sa-l refac, pentru a obtine permisul de sedere in tara adoptiva. Pentru ca data trecuta am avut ceva neintelegeri, bazate pe faptul ca singurul act valabil care atesta ca locuiesc permanent in strainatate era adeverinta de emigrant ( permanent, in baza casatoriei ), am sa va las adresa site-ului oficial unde scrie ce trebuie facut si ce documente trebuie sa prezentati.

Pasaport cetatean roman cu domiciliul in strainatate – documente necesare

– documente eliberate de autorităţile statului de domiciliu, în original, împreună cu traducerea în limba română, după caz, din care să rezulte una dintre următoarele situaţii:  ( 3.) a dobândit un drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv;

Avand in vedere ca am obtinut anul acesta un pasaport temporar de cetaten roman cu domiciliul in strainatate cu acest document, legea este corecta, doar ca trebuie aplicata asa cum scrie in actul normativ.  Trebuie sa platiti taxa la Consulatul Romaniei, sa aveti doua poze color 3,5 x 4,5 cm si certificatul de casatorie in original.

Cererile se depun personal, în străinătate, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României!

De obicei statul in care v-ati stabilit ofera termenul de valabiliate al permisului de sedere cat este valabil documentul romanesc in baza caruia se face, adica de cele mai multe ori, pasaportul romanesc. Doar pe teritoriul Uniunii Europene se poate circula doar cu permisul de sedere astfel obtinut, in rest el trebuie insotit de un act romanesc.

Pasaport roman cu domiciliul in strainatate

Pasaport cetatean roman cu domiciliul in strainatate