Acest articol nu are drept scop sa va lamureasca daca se plateste sau nu pensie alimentara dup avarsta de 18 ani daca copilul major s-a incadrat in campul muncii si este in acelasi timp student, raspunsul este evident NU. Iata ce zice legea in articolul 86 din Codul familiei:

“Are drept la întretinere numai acela care se aflã în nevoie, neavând putinta unui câstig din muncã, din cauza incapacitãtii de a munci.”

Evident ca exista tertipuri legale care sa te scape de ce spune legea: sa muncesti la negru! Nu stiu cat te ajuta asta pe termen lung, dar pe moment poate determina instanta sa te oblige la 25% din venituri ( sfatul meu este sa va incadrati in munca imediat ce ati fost dat in judecata, aduceti adevereinta de salariu si platiti din net, altfel veti plati din brut – o scapare legislativa care nu vrea sa o indrepte se pare niciun judecator – de ce? Nu stiu! ).

Pensie alimentara pentru copii care muncesc dar sunt la studii

Asa cum ziceam, un avocat bun poate sa determine instanta sa vada reaua credinta a copilului – s-a lasat de munca exact ca sa ceara pensie alimentara, dar nu e nimic garantat. Nu am vazut cum se pronunta instanta daca lucrati intr-o tara unde salariul dumneavoastra este mai mic decat cel minim din Romania. Dar cum ziceam voiam sa discutam despre partea morala a acestei chestiuni. Ce ati face daca ar trebui sa asigurati mersul la facultate a copilului, iar acesta va spune in fata ca daca intra, te va da in judecata sa-i dai pensie alimentara, chiar daca tu si familia ta ii plateai txa la facultate ( sa zicem 2.000 de lei pe an, adica 167 de lei pe luna! ) si ii dadeai de fapt 300 de lei.

Reaua credinta a acestuia e clara, voia ca pe langa cei 300 de lei primiti de la bunica – ca ajutor pentru fiul si nepoata ei – sa mai primeasca si o pensie de 3 sau 400 lei pentru ca nu prea te-ai ingrijit de ea. Deci copilul prefera ca in loc de 3.600 de lei pe an sa primeasca 222 x 12 = 2.664 lei sub forma de pensie de intretinere, chiar cu risul de a lucra la negru si a te da in judecata. Sa-l mai ajuti au ba?

Sa nu ma intelegeti gresit, aici nu este vorba de “fuga de raspundere” ci ce faptul ca dupa ce ai cheltuit cateva zeci de milioane vechi pe medici cu copilul, dupa ce l-ai inscris la facultate si ai facut o luna naveta sa-l duci la munca – la 6 dimineata 100 km, la 12 noaptea inapoi inca 100, 4 drumuri pe zi, i-ai mai platit si 180 de euro pe prima chirie plus garantia, acum vrea sa te aduca in sapa de lemn, ca sa reazbune pentru divortul de maica-sa. Parca ai si tu dreptul la viata si limitele tale, ce ziceti?

Pensie alimetara

Pensie alimetara de intretinere copil major