Nu stiu de ce in Romania testamentul este un act aproape fara valoare, putand fi atacat in justitie atat de usor. Cum rubrica juridic de pe site-ul nostru a inceput sa fie din ce in ce mai vizitata, ma gandeam sa dau niste sfaturi, utile zic eu. Cum rezerva succesorala este un termen uzutat in justitia din Romania, ar fi bine sa se stie ca in testament nu poti lasa totul unor persoane care nu au drept direct succesoral. Mai pe scurt, daca faci testament, acesta poate fi atacat oricand de mostenitorii directi.

Mostenirea, sau ce facem noi pentru cei de langa noi

De ce ai dreptul sa faci ce vrei cu averea ta cat esti viu, dar nu poti sa o lasi prin testamenti cui vrei tu? Grea intrebare si nerezolvata inca in Romania. Mai absurd, in tara noastra conteaza cine este primul care pleaca dintre noi – in cazul casatoriilor multiple. Deci sa luam un caz concret, tatal este la a doua casatorie, iar cand a plecat de langa cei dragi au ramas in urma sotia si cate un copil din cele doua casatorii. Mostenirea se imparte dupa cum urmeaza: sotia primeste jumatate iar cei doi copii cate un sfert. La plecarea ei langa sot, partea ei revine copilului ei, primul copil din prima casatorie neprimind nimic.

Cazul invers merge asa: sotul primeste jumatate, iar cei doi copii cate un sfert. Api dupa tragicul eveniment, jumatatea lui se imparte la ambii copii, deci acestia mostenesc cate jumate din avere, cum este si normal. De ce? Pentru ca nimeni nu s-a gandit sa schimbe legea, testamentul sa fie neatacabil, iar mostenirea sa fie justa, adica sa se imparta in mod egal copiilor.

Florin-Piersic