Petre Tutea si Emil Cioran sunt doua nume de romani legate de aceiasi perioada, primul s-a nascut in anul 1902 in judetul Arges, al doilea ceva mai tarziu in anul 1911 in judetul Sibiu. Petre Tutea a luptat cu sistemul din interior, gasindu-si sfarsitul la Bucuresti in anul 1991. Emil Cioran a ales calea exilului, la Paris unde s-a stins in anul 1995. Alaturi de Constantin Noica alcatuiesc triada de filozofi ai secolului trecut, acesta din urma fiind nascut in anul 1909 in judetul Teleorman si stins din viata in anul 1987 la Păltiniș in judetul Sibiu.

Petre Tutea, Emil Cioran si ce inseamna sa fii roman cu adevarat

Cat a suferit Petre Tutea numai el stie, iar faptul ca nu s-a acomodat regimului comunist a dus la ani grei de temnita, desi inceputul carierei sale a fost in domeniul economic, ajungand sa fie director intr-un minister in perioada interbelica. Primii ani petrecuti in detentie sunt in anul 1941 si se datoreaza functie detinute in perioada conducerii legionare, dar este eliberat si repus in functia de secretar general la Ministerul Economiei Naționale.

Primii ani ai comunismului sunt mai usor de suportat datorita protectiei acordate de Lucrețiu Pătrășcanu, dar cum acest ala randul sau ajunge sa fie epurat, soarta lui Petre Tutea este pecetluita. Urmeaza detentia comunista, din 1953 pana in 1964. Emil Cioran a avit norocul sa plece in Franta in 1937, deci a reusit sa-i duca viata in renumitul  Cartier Latin din Paris. Dar despre el si despre Constantin Noica alta data! Sper ca v-am trezit interesul, nu-i asa ca merita si putina istorie?

Petre Tutea

Petre Tutea, Emil Cioran si ce inseamna sa fii roman cu adevarat