Luna aprilie 2016 este una neagra pentru actorii din Romania, chiar daca de exemplu vorbim de Cornel Patrichi – coregraf si actor, sau de Mircea Albulescu. Mari personalitati ale culturii romanesti, se duc rand pe rand si sunt si mai trist cand vad ca nu le ia locul nimeni. In data de 8 aprilie 2016 marele actor Mircea Albulescu s-a ridicat la ceruri, la varsta de 81 de ani, dupa o liunga cariera in cinematografie si teatru. Cornel Patrichi era mult mai tanar, la doar 72 de ani ne-a parasit si el, Dumnezeu sa-i odihneasca.

Se duc actorii nostri, se tot duc dar cine vine in locul lor pe scena romaneasca ?

Cornel Patrichi

Cornel Patrichi Actor 1944

Am sa incep cu viata si biografia lui Cornel Patrichi, nascut in anul 1944 in ziua de 1 aprilie, deci cu patru zile mai tarziu, abia isi sarbatorise ziua de nastere, in data de 5 aprilie 2016 s-a stins din viata. Este adevarat ca majoritatea il stiu pe Cornel Patrichi drept un coregraf desavarsit, dar a jucat si ca actor in noua filme, dintre care amintim doar unul: Veronica. Primul sau rol in cinematografie a fost in anul 1965 – anul in care eu abia vazusem lumina zilei, in filmul “Mens sana in corpore sano”.

La fel de putini stiu ca actorul si coregraful Cornel Patrichi impreuna cu sotia sa s-au mutat in anul 10987 in Italia unde au fondat propria scoala de balet. Dar cum se spune, dorul de tara este mai puternic decat dorul de bani, asa ca s-au reintros in Romania si din 1999 si-a adus aportul la viata culturala din tara noastra.

Mircea Albulescu

Mircea Albulescu actor

Daca am discuta despre biografia lui Mircea Albulescu, am avea nevoie probabil de cateva articole pe aceasta tema, caci actorul cu sprancene stufoase, nascut la Bucuresti in toamna anului 1934, luna octombrie, ziua a 4-a ne-a lasat mai saraci odata cu trecerea sa in nefinta pe data de 8 aprilie 2016.

Daca ar fi sa enumeram doar filmele in care a jucat Mircea Albulescu incepand cu anul 1955, dar si piesele de teatru – am avut onoarea si bucuria sa-l vad in cateva piese la Teatrul National din Bucuresti, nu am cuvinte sa redau incantarea unui spectator indragostit de teatru. Iar ca sa va dau informatii pretioase, va reamintesc ca Mircea Albulescu a jucat inclusiv in filme regizate de Francis Ford Coppola, dar evident ca nu-l putem uita si pe indragitul Sergiu Nicolaescu, nu-i asa? Dumnezeu sa-l odihneasca, sa ne aducem aminte de el si sa-i revedem filmele, pentru ca merita!