In amenajarea gradinilor, sezonul de toamna nu este tocmai cel mai bun sezon, florile deja s-au ofilit, si au indeplinit scopul si ne-au incantat toata vara prin culorile si mirosurile lor.
Cu toate acestea gradina noastra inca poate fi frumoasa si atragatoare. Toamna apar culori noi in gradina noastra, frunzele verzi se transforma in culori galbui, rosii si maronii si de la o zi la alta si gradina isi schimba tonalitatea in culori calde.
Astfel cand iesim in gradina si observam schimbarea culorilor, stim ca toamna a pasit deja in ograda noastra si trebuie sa ne pregatim de lucrarile acestei perioade.

Ce aduce toamna in amenajarea gradinilor?

Probabil cea mai importanta parte a lucrarilor pe care trebuie sa le facem in aceasta perioada sunt cele de intretinere, curatare si punere la pastrare. O sa delaliez fiecare lucru separat ca sa aveti o imagine cat mai clara despre lucrarile necesare in intretinerea gradinilor.

Toamna gradina se transforma. La inceput ne bucuram de culorile toamnei, de frunzele colorate. Soarele inca ne priveste cu lumina lui calda, plina de iubire dar deja nu mai are puterea celui de vara.

Incet, frunzele copacilor incep sa paraseasca crengile si se aseaza pe pamantul ud de roua. In acest moment e important sa ne pregatim de curatarea gradinii. Frunzele care acopera gazonul trebuie adunate pentru a nu dauna acestuia.

Crengile moarte, trebuie taiate si adunate, la fel se face si cu frunzele moarte ale plantelor perene. Acestea pot fi adunate intr-un loc retras in gradina unde se poate instala un compostor ca sa producem ingrasamant natural din frunze si crengi moarte.

Pregatirea pamantului si a plantelor pentru primavara

Pregatirea pamantului pentru primavara trebuie facut din toamna. In amenajarea gradinilor aceasta este perioada in care se poate da o forma noua gradinii. Aceasta este cea mai buna perioada pentru terasare. Acolo unde este necesar, pamantul se pregateste pentru plantarile de primvara.

Gazonul existent trebuie sa-l aerisim si sa-l curatam permanent de resturile de frunze. Totodata continuam taierea pana acesta va creste dar sa lasam o lungime mai mare decat vara. Aceasta e si perioada cea mai buna pentru a sadi gazon, indiferent daca facem pe o suprafata mai mare de teren sau doar peticim o suprafata mai mica in gazonul existent,  unde acesta nu a mai crescut.

Datorita faptului ca pamantul este mai umed si nici caldura nu mai este asa de mare acesta rasare mult mai usor. La fel se intampla cu toate plantele si florile sadite toamna, au posibilitatea sa-si dezvolte o radacina puternica si sa creasca fara probleme. Unele flori trebuie sadite toamna pentru a rasari primavara.