Portalul ClubSeo a ajuns la 900 de articole, acesta fiind numarul 901 si al 5-lea din seria Gradina mea, azi discutand impreuna despre kiwi si cultivarea lui in Romania. Cuma arata arbustul de kiwi, originar din China si care a ajuns sa fie cunoscut in Europa de mai putin de 50 de ani? Exact ca in poza, zici ca este o bolta de vita de vie, dar este de fapt un arbust ce se preteaza cultivarii si in tara noastra. Daca aveti deja caisi sau piersici in gradina inseamna ca puteti cultiva fara probleme si kiwi, nu veti mai manca fructe culese necoapte si vandute in supermarket-uri.

Creste Kiwi si in Romania? Putem cultiva Kiwi la noi in tara?

Pentru cine nu stie, kiwi nu este numai de culoare verde, acest sortiment fiind insa cel mai aromat si cel mai usor de pastrat pe termen mai lung. O productie medie pentru un hectar cultivat cu kiwi este de 2.000 de tone, faci singuri socoteala la profit. Prin anii ’80 gaseai in curtea mehedintenilor kiwi, nu se vindea la piata, mai tineti minte ca nu aveam decat banane si portocale la Craciun, dar in sudul Banatului se cultiva de acum 30 de ani. Acum mai vezi prin curti acest fruct minunat, caci el contine vitamina C mai mult decat in portocale, deci nu trebuie sa-l mai laud si eu, nu-i asa?

Recent la Ostrov au fost cultivate 2 hectare cu kiwi – e nevoie de plante de ambele sexe, caci altfel nu dau rod – deci un singur arbust nu te ajuta cu nimic! Trec cu bune si peste perioada de iarna, iar daca avem macar sase luni de caldura, avem si kiwi in plantatie!

Kiwi si in Romania

Creste Kiwi si in Romania? Putem cultiva Kiwi la noi in tara?