Pentru cei care vor sa stie mai multe despre Pizza in general, si despre Margherita in special, o sa va dau o veste mai putin placuta: pizza a aparut destul de recent in retaurante iar in Italia, in zona Napoli – pizza era mancarea saracilor! Mai mult, se crede ca nici macar nu provine din Italia. De ce? Pentru ca blatul de pizza este de fapt cea mai veche paine, ceea ce se facea si in Romania pe vremuri, turtele coapte pe vatra. Revenind la pizza noastra, sa vedem ce legatura este intre mancarea italiana si regele Umberto I.

Cand a fost inventata Pizza Margherita si de ce?

Pe verema regelui Umberto I in Napoli era rau de tot, asa ca regele a decis sa faca ceva pentru cel mai sarac dar si cel mai aglomerat oras al Italiei. A sosit aici cu sotia sa, Margherita. Aceasta a vrut sa arate ca nu doar saracii mananca pizza asa ca a chemat un renumit pizzaioli , care a pregatit pentru regina trei variante din mancarea saracului. Cea care i-a placut cel mai mult a devenit Pizza Margherita! Iar ca sa intelegeti aluzia de culori, steagul Italiei este  rosu, alb si verde!

Culmea este ca nici azi nu ar trebui ca pizza sa fie scumpa, iar in Germania – cea mai ieftina pizza este Margherita – 2 euro trei bucati! Sincer nici nu este cea mai gustoasa, dar merge. Prima pizzerie din lume s-a deschis in anul 1830, deci cine a inventat pizza de fapt? Vechii greci? Romanii acum 2000 de ani, sau de fapt se manca peste tot, dar italienii au dus reteta la ceea ce avem azi? Data viitoare incercam o reteta de pizza de casa?

Pizza Margherita