Diferenta dintre vinurile spumante si spumoase este mica, dar esentiala ar spune un bun prieten de-al meu din Panciu. Evident ca deosebirea nu este doar in pret, desi am vazut ca sticlele seamana intre ele si ambele sortimente de vin seamana cu ceea ce stiam odata ce se numeste sampanie. Ca sa ne lamurim pe deplin ar trebui sa stim care este procedeul de obtinere al acestor vinuri. Vinurile spumoase se realizeaza din vinul obisnuit prin adaugare de dioxid de carbon, in timp ce la spumant procesul este natural si dureaza un timp indelugat, prin fermentare direct in sticla.

Care este deosebirea dintre vin spumant, spumos si sampanie?

Legile din ziua de azi obliga producatorii sa nu mai foloseasca denumirea de sampanie, aceatsa fiind rezervata producatorilor din regiunea franceza Champagne. In rest nu putem spune ca exista o deosebire intre sampanie si spumant, mai ales daca vorbim de acelasi sortiment de strguri. Oricum totul depinde de gustruri, dar daca vorbim de spumos, acesta este vin obisnuit imbogatit cu dioxid de carbon, deci cum ar zice bunicul meu: vinul meu cu putin sifon!

Unde se produc in Romania cele mai bune vinuri spumante? Evident la fabricile  Veritas Panciu, Cramele Halewood (Azuga Rhein) si Jidvei. Mai pe scurt avem trei producatori de vinuri spumante in Romaia, cate unul in fiecare zona a tarii, Moldova, Ardeal si Muntenia. Eu sincer prefer produsele de la Panciu, mai ales daca vorbim de vinuri albe. La Azuga se imbuteliaza, deci teoretic ar trebui sa avem vinurile de la Valea Calugareasca sau Dealu Mare. Dar despre podgoriile din Romania vpm discuta alta data!

Spumant, spumos si șampanie

Care este deosebirea dintre vin spumant, spumos si șampanie?