Daca spui ca nu ti-a fost frica niciodata, ori te minti pe tine insuti ori vrei sa pari mai curajos decat esti in ochii celorlalti. Totusi cel mai des ne temem de necunoscut, iar cu cat stim mai putine, cu atat ne temem mai tare. Evident ca sentimentul de frica devine cu atat mai incontrolabil cu cat ne gandim mai mult la el. Exista insa si cateva trucuri care ne ajuta sa ne invingem acest sentiment, nu sa-l eliminam ci sa-l controloam.

Ce este frica si cum scapam de ea? Ce este frica de intuneric?

Cel mai des la copii apare frica de intuneric, deoarece vederea este folosita in acele momente ale vietii pentru a cunoaste mediul, iar cand se stinge lumina imaginatia preia controlul. Imediat ce lumina se aprinde, frica dispare. Practic acest lucru se repeta pe tot parcursul vietii, intunericul fiind inlocuit de necunoastere. Dar daca ajungem sa fim constienti ca pericolele se pot ocoli daca esti atent sau prevazator, atunci frica poate deveni constructiva.

Cred ca ati trecut cu totii prin asa ceva: in toiul noptii un zgomot va face sa tresariti. Oare de ce? Pentru ca va imaginati orice, nu stiti de fapt ce a determinat acel zgomot. Instinctiv ne intoarcem sa aflam raspunsul, pentru a ne linisti. La asta se rezuma totul deci, la cunoastere, constientizare. In momentul in care intelegem ca nu tot ceea ce nu stim este periculos, ajungem sa ne stapanim frica. Fara ea am trai periculos, dar cand exageram pericolul se dubleaza.

La final: nu va lasati contolati de frica, totul este in mintea voastra. Pericolele exista, frica de multe ori ne face sa le constientizam, dar apoi ea trebuie oprita, dati controlul ratiunii! Nu va lasati doborati de frica, orice problema are o rezolvare!

Frica