Multi dintre tinerii antreprenori isi pun intrebarea: ce este mai avantajos sa-mi infiintez – PFA sau SRL? Desi multi pun accentul pe cheltuielile de infiintare sau de mentenanta ( contabil, etc. ) eu cred ca decizia trebuie luata in functie de valoarea veniturilor realizate. Calculul procentual nu zice de fapt nimic, pentru ca de exemplu la PFA platesti teoretic un pic mai putin la impozite, in schimb nu ai posibilitatea de a deduce cheltuielile si de ci de a diminua profitul impozabil. In plus, cheltuielile cu salariile sunt cam aceleasi.

Ce este mai avantajos sa-mi infiintez – PFA sau SRL?

Calculele de rentabilitate se pot face corect doar cand exista venituri suficiente pentru a plati un contabil, iar profitul depaseste doua sau trei salarii medii brute pe economie. Daca nu este asa, nici PFA-ul si nici SRL-ul nu sunt de fapt rentabile, venitul tau net fiind foarte mic. DA, cheltuielile de infiintare ale unui PFA sunt cu putin mai mari de jumatate fata de un SRL, dar totusi sunt minore in comparatie cu cele aferente functionarii unei afaceri rentrabile.

Faptul ca un SRL poate plati incazul in care realizaeaza venituri mai mici de 65.000 de euro doar 3% impozit pe venit in loc de 16% pe profit poate insemna ca un SRL este mai avantajos decat un PFA. In cazul unei persoane fizice autorizate, contributiile minime pentru CAS si CASS se platesc chiar si daca nu ai activitate in anul sau in perioada respectiva. In rest cheltuilelile cu personalul – salariile – sunt cam aceleasi. De aceea am is spus ca nu se poate face un calcul corect cand veniturile sunt mici, caci oricum esti in pierdere, indiferent de forma de organizare aleasa.

 Daca nu ai cheltuileli si investitii mari, poti alege linistit sa infiintezi un PFA – acesa este de fapt si scopul principal pentru care a fost infiintata aceasta forma de organzare. Sa zicem ca esti croitor, ai acte care dovedesc asta. Costul materialului il suporta clientul, chiar daca te duci tu dupa el. De fapt ai incasari doar pe manopera, platesti cheltuilelile aferente salariilor si iti faci singur jurnalul de venituri si cheltuieli. Singura ta grija este sa poti castiga astfel peste 2000 de lei lunar, din care vei ramane cu putin peste 1000. In schimb poti face cu banii ce vrei si cand vrei. Vom mai reveni cu alte detalii in cazul in care vrei sa stii mai multe despre acest subiect.

Infiintare SRL vs PFA