Craciunul pe vechi sau obiceiuri din R. Moldova
Fara sa vreau sa critic intr-un fel alegerile religioase ale oamenilor, ba chiar ma bucur ca indiferent de credinta pe care o imbratiseaza ei inca mai merg la Biserica si tin sarbatorile, nu pot sa nu raman mirat si sa nu ma intreb de ce inca mai avem calendare pe stil vechi. Cand zic calendare nu marefer la el fizic, pentru ca nu mai exista, ci la faptul ca desi se numesc sarbatori pe stil vechi, ele de fapt sunt pe stil nou minus cateva zile. Ca sa vedem cum stau lucrurile va invit la un studiu istoric al acestor calendare.
Craciunul pe vechi sau obiceiuri din Republica Moldova
Ca sa lamurim de la inceput cum stau lucrurile, calendarul pe stil nou este ceea ce de la 1852 se numeste Calendarul Gregorian si care a stabilit o relatie corecta intre anul astarl si cel calendaristic. Calendarul pe stil vechi este mai corect sa-l numim asa cum era el mereu numit: Calendarul Iulian, in cinstea celui care la inventat, Imparatul roman Iulius Cezar.
Calendarul pe stil vechi avea un an de numai 355 de zile si o luna care azi nu mai exista, Intercalaris care se gaseste intre februarie si martie. Mai mult anul pe vechi are 377 sau 379 de zile. Daca zici ca tii traditiile pe vechi, nu ar trebui sa te nasti de exemplu in luna Intercalaris? Aici mi se pare mie ciudat, faptul ca anul pe vechi este de fapt acelasi an pe nou, tot de 365 de zile dar nu de 377, asa cum ar fi nrmal. Din pacate omului de rand nu-i ramane decat ori sa treaca la Craciunul pe stil nou, ori sa astepte pana cand intr-o zi se va stabili corect calendarul pentru toata lumea.