Exista o diferenta intre iaurt si lapte covasit?
Azi am avut o disputa cu sotia mea legata de reteta de lapte covasit, lapte batut si iaurtul de casa. Eu zic ca sunt produse lactate diferite, ea ca este unul si acelasi lucru, asa ca fara sa stiu raspunsul la acest subiect am sa fac un lucru interesant: am sa va dau retele si pe masura ce scriu am sa descopar cine a avut dreptate. Deci hai sa vedem pentru inceput cum se prepara iaurtul de casa. Apoi trece, la laptele covasit si la cel batut. Pofta buna!
Exista o diferenta intre iaurt, lapte batut si lapte covasit?
Fermentarea sta la baza oricarui produs din categoria celor enumerate mai sus, deci vorbim de bacterii. Nu o sa le caut sa vad care sunt pentru iaurt si care pentru chefir, dar o sa va dau reteta. Prima pe care o gasisem presupunea putin iaurt bio, deci o sar ( mai sar cateva caci tot iaurt dincomert vor sa folosesc, dar ma indoiesc ca bunica cumpara asa ceva ca sa faca bunatatea aia de iaurt de casa). Tin eu minte ca trebuia lapte proaspat si maia. Atentie, pana la urma maiaua pentru iaurt este de fapt amestecul dintre 100 g iaurt si 4 lingurite smantana. De unde iei prima data iaurt, tot nu am aflat.
Am inteles ca poti face iaurt atat cu lapte fiert cat si cu lapte nefiert. Amesteci putin lapte cu iaurtul de maia, apoi se pune si restul de lapte caldut se acopera cu panza sau tifon si se tine la loc calduros. Verificam daca s-a inchegat si cand e gata, punem la rece. Mai simplu de asa nici ca se putea.
Trecand la reteta de lapte covasit – acum imi aduc aminte ca in nordul tarii se numeste si lapte gros, care pentru maia se foloseste coaja de paine neagra. Ca si la iaurt, punem laptele caldut cu maia si tinem la caldura ca sa fermenteze.
Laptele batut este clar alt produs, pentru ca el punem laptele simplu cu ptina sare si lasam la prins. Inainte insa il trecem prin tifon, nu stiu de ce dar asa facea bunica. Stii de ce ii spune lapte batut? Pentru ca dupa ce sta la prins 24 de ore, il iei si il bati cu telul! Deci am castigat, laptele covasit si iaurtul se fac cu maia, laptele batut fara! Daca trec in revista si chefirul, care la maia are o ciuperca despre care nu mai stiu cum ii zice, rezulta patru produse diferite, dar la fel de gustoase! Pofta buna!