Statisticile arata ca unul din cinci romani a ales sa emigreze in ultimii 15 ani, ajungand astfel sa fim pe locul trei in lume dupa procentul celor care parasesc anul tara, iar dupa numarul de emigranti, suntem fruntasi. Datele oficiale arata ca din Romania au plecat pana acum aproximativ patru milioane de cetateni, in curand vom depasi Siria ca numar de emigranti in Europa! Nu stiu cum se fac recensamintele la noi in tara, mai ales ca multi dintre cei plecati raman si cu domicilul in Romania – C.I. valabil.

Un român din cinci a ales sa emigreze in ultumii 15 ani, cine va ramane in tara?

Guvernele romanesti au incercat in pauza dintre mese sa dea legi care sa-i aduca pe romani acasa, dar nu stiu de ce mereu fac in asa fel incat sa nu fii niciodata tentat sa revii pe locurile natale. Un prieten din Itlaia, care venea la noi in vizta acum 12 ani, inainte sa plec si eu din Romania zicea: vin in fiecare an acasa la parinti, ca sa nuit de ce am plecat! Iar banii trimis iin tara cresc de la an la an, numai din Germania au venit peste 14 miliarde de dolari!

Daca pana acum plecau din Romania doar cei cu venituri relativ mici sau fara venituri, acum asistam la un nou val de emigrari din randul celor care au venitri peste medie. Majoritatea studentilor “de nota 10” decid sa studieze in strainatate si uita sa mai revina acasa. Sicner sa fiu eu as reveni, dar ce mi-as dori? In primul rand un loc de munca platit decent, nu ceva de ordinul miilor de eruro, dar nici de 200 sau 300 de euro net! Posibilitatea de a dobandi o casa, la rate suportabile la salariile obisnuite ale unui roman, venitul minim garantat de stat macar 200 de euro, nu 100 de RON! In rest ne descurcam si singuri, dar nu in sistemul “ticalosit” de acum!

romanii pleaca din tara

Un român din cinci a ales sa emigreze in ultumii 15 ani