Ieri ma uitam la televizor la una din emisiunile lui Jamie Oliver si am vazut cum se face mozzarella de casa, asa ca am zis sa va zic si voua, nu aveti nevoie decat de 3 litri de lapte gras, de preferat de bivolita, dar merge si cu lapte simplu de vaca, dar sa fie cu cat mai multa grasime. Va ziceam zilele trecute ca multi ar vrea sa treaca pe dieta Bulletproof, eu insa raman la ceva traditional, desi daca suntem corecti numai traditional romanesc nu este sa servesti dimineata la micul dejun mozzarella.

Mozzarella de casa – reteta simpla si delicioasa de la Jamie Oliver

Deci daca aveti maxim trei litri de lapte de bivolita sau lapte gras de vaca, puteti trece la prepararea unei mozzarella de casa delicioasa. O varianta simpla ar fi sa opariti direct laptele covasit, desi eu prefer sa o iau de la zero, cu lapte proaspat. Avem nevoie de cheag si sare – sau suc de lamaie, laptele sa fie cu peste 3,5 – 4,5% grasime. Incazim laptele la 40º C, apoi luam de pe foc si adaugam cheagul si zeama de lamaie, lasam vasul acoperit la racit 40 – 50 de minute. Cand s-a racit taiem branza cu un gratar pentru ca sa iasa zerul cat mai bine, apoi strecuram prin tifon.

Dupa ce obtinem astfel branza incazim apa la 60º – 65º C si punem branza la fiert, amestecand usor. Cu ajutorul unei spumiere scoatem branza oparita si incepem sa o framantam ca pe aluat. Acum totul tine de cat de moale doriti sa fie mozzarella, daca nu vi se pare ca e suficient de maleabila, o mai opariti putin. Asta e tot, deci avem de fapt branza oparita si framantata! Asta este reteta de mozzarella de casa

mozzarella de casa