Incepand din ianuarie leul moldovenesc se tot intareste, ceea ce a facut ca exportatorii – de produse sau servicii – sa iasa in pierdere. Iata ca numai in aceasta luna datorita scaderii cursului cu 16 bani a sus la pierderi semnificative pentru cei ce nu au schimbat valuta la timp si au sperat intr-o revenire a cursului. Pentru mine personal a fost o pierdere de 60 de euro, deci cam jumatate de salariu al unui moldovean obisnuit. Cum cel tarziu miercuri am nevoie de bani in lei moldovenesti, ori azi ori maine e cam tot aia.

Pierderile din diferenta de schimb valutar si afacerile in Republica Moldova

Daca luam in calcul leul romanesc, in ianuarie era 4,8 MDL iar azi a scazut pana la 4,47 deci o diferenta de 0,33 lei, zic eu enorma pentru afaceri. In ideea ca tu ai incasat lei romanesti si ai de facut plati in lei moldovenesti, la 4500 de lei sa zicem – echivalentul a 1000 de euro, pierderea se ridica la 1485 de MDL, la 10 mii de euro – o cifra de afaceri modesta, inregistrezi o pierdere de aproximativ 750 de euro, echivalentul unui salariu pe o luna.

Sincer sa fiu nu as zice ca e rau sa ti se intareasca moneda nationala, dar cand si preturile cresc, te intrebi dupa ce model economic functioneaza de fapt Republica Moldova? Acest model de afaceri te pune pe ganduri, cat de mult risca un investitor in tara vecina? Evident ca daca vorbim de prestari serivicii mai este o sansa, caci in mare parte veniturile sunt egale cu incasarile, dar cand e vorba de marfa lucrurile se cam complica, evident in detrimentul micului intreprinzator.

Diferența de schimb valutar

Pierderile din diferența de schimb valutar si afacerile in Republica Moldova