Reteta de sarmalute ca in Bucovina
Azi am sa va invat sa preparati sarmale ca in Bucovina, delicioase de te lingi pe degete, reteta ce se afla in familia mea de peste 120 de ani! Desi sarmalele sunt de provenienta turceasca, eu zic ca tot bucovinenii le-au adus la perfectiune, nu-i asa? Care este atunci secretul sarmalelor bucovinesti? Am gasit acum cativa ani prin sertarele unui vechi dulap, caietul cu retete al bunicii, care la randul ei il avea de la mama ei, deci daca e sa ma iau dupa anul scris pe coperta, au peste 120 de ani.
Reteta de sarmalute in foi de varza ca in Bucovina
Teoretic la sarmalele in foi de varza exista doua retete, cea cu varza dulce si cea cu varza murata. In Bucovina sunt preferate cele cu foi de varza murata, pentru ca au o aroma deosebita. Ce trebuie sa stim: in primul rand sarmalele delicioase se fac cu carne de vita amestecata cu carne de porc ( de aceea sunt mai gustoase decat cele turcesti ). Adaugam doua cepe, putin orez – dupa gust, bulion, marar, piper macinat, piper boabe – nu prea mult, nu se pune in compozitie ci in oala cu apa in care fierb sarmalele, foi de dafin, cimbru si slanina afumata.
De aici stie toata lumea sa continuie reteta de sarmale, pentru ca amestecam ingredientele, le punem in foaia de varza, le asezam in oala la fiert si gata! Nu uitati sa tocati ceapa cat mai marunt si sa o caliti la foc mic. Daca folositi varza dulce, ea trebuie oparita in apa cu sare. Restul e floare la ureche, depinde doar de gustul fiecaruia. Pofta buna!